مایکروسافت اکسل یکی از ابزارهای محبوب برای تجزیه و تحلیل داده و تصویرسازی اطلاعات است. شما میتوانید انواع مختلفی از نمودارها و گراف در اکسل ایجاد کنید تا دادهها را به شکلهای بصری نمایش دهید. در ادامه، تعدادی از انواع نمودارها و کاربردهای آنها در Excel را معرفی میکنیم و مثالهایی از کاربرد هر کدام میزنیم تا به طور کامل با آنها آشنا شوید. در این مثالها متوجه خواهید شد که انتخاب نمودار درست چه تاثیری میتواند در ارائهی شما داشته باشد.
نمودار ستونی (Column Chart)
این نمودار به شما کمک میکند تا دادههای خود را به صورت ستونهای عمودی نمایش دهید. معمولاً برای نمایش دادههای مقایسهای استفاده میشود، مثلاً مقایسه فروش محصولات مختلف در یک بازه زمانی.
برای مثال ما میخواهیم مقادیر را بر اساس مقدار ستون «تعداد فروش» در نمودار قرار دهیم. پس از انتخاب دادههای مورد نظر باید بر روی گزینهی «Insert» کلیک کنید. با این کار لیستی از انواع نمودارها نمایش داده میشود. برای این مثال هم میتوانید از نمودارهای ستونی دو بعدی و هم سه بعدی استفاده کنید.
ما از حالت سه بعدی استفاده کردهایم. نمودار سه بعدی ما به شکل زیر خواهد بود.
نمودارها به صورت پیشفرض برچسبهای عمودی یا افقی ندارند که نشان دهد که محتوا گویای چه چیزی هست. برای اضافه کردن این برچسبها کافی است از منوی بالا سمت راست که علامت «+» دارد گزینهی «Axis Titles» را فعال نموده و سپس گزینهی «Primary Vertical» را روشن کنید.
حال یک برچسب عمودی ظاهر میشود که میتوانید آن را تغییر دهید.
نمودار دایرهای (Pie Chart)
این نمودار به شما اجازه میدهد تا یک مجموعه داده را به شکل اجزای یک دایره نمایش دهید. برای نشان دادن توزیع درصدی متغیرها مناسب است، مثلاً توزیع درآمدهای ماهانه.
ما میخواهیم مقادیر را بر اساس مقدار ستون «تعداد فروش» در نمودار قرار دهیم. پس از انتخاب دادههای مورد نظر باید بر روی گزینهی «Insert» کلیک کنید. با این کار لیستی از انواع نمودارها نمایش داده میشود. برای این مثال هم میتوانید از نمودارهای دایرهای دو بعدی و هم سه بعدی استفاده کنید.
نمودارها به صورت پیشفرض مقدار عددی هر محصول را نمایش نمیدهند. برای اضافه کردن این برچسبها کافی است از منوی بالا سمت راست که علامت «+» دارد گزینهی «Data Labels» را فعال نمایید.
نمودار خطی (Line Chart)
این نمودار برای نمایش تغییرات یک متغیر به طول زمان به خصوص مناسب است. این بدین معنی است که در این نمودارها معمولا دادههای خود را بر اساس گذر زمان تعریف میکنید.البته همیشه اینطور نیست. به طور کلی برای یک نمودار خطی فقط به یک مقدار X و Y نیاز دارید. در مثال زیر، X زمان و Y جمعیت خواهد بود.
ابتدا ستونهای سال و تعداد جمعیت کل را علامت زده و از منوی «Insert» گزینهی نمودار خطی را انتخاب میکنیم. بر روی نمودار خود راست کلیک کرده و گزینهی «Select Data Source» را انتخاب نمایید. اطمینان حاصل کنید که گزینهی «Year» فعال نباشد.
سپس از قسمت «ٍEdit» سلول سالهای مورد نظر را انتخاب کنید.
تنها با یک نگاه متوجه میشوید که جمعیت ایران به طور متوسط هر 5سال چقدر افزایش داشته است. نمودار خطی دقیقا برای نمایش چنین دادههایی به وجود آمده است.
نمودار حبابی (Bubble Chart)
این نوع نمودار زمانی بیشترین کاربرد را دارد که با دادههای سه بعدی طرف باشید. نمودار حبابی (Bubble Chart) یک نوع نمودار دادهای است که در آن دادهها با استفاده از دو متغیر اصلی (معمولاً متغیرهای عددی) به صورت نقاط نمایش داده میشوند. همچنین، یک متغیر دیگر برای تعیین اندازه یا ارزش هر نقطه (حباب) در نمودار استفاده میشود. اندازه حبابها به متغیر سوم ارتباط دارد و معمولاً با اندازه حباب نسبت مستقیم دارد.
در یک نمودار حبابی در Excel، شما میتوانید از دادههای خود برای نمایش روابط و تفاوتهای بین سه متغیر استفاده کنید. نمودار حبابی به طور خاص برای نمایش دادههایی که دارای سه متغیر هستند، بسیار مفید است.